Annelerin besin seçimi süt kalitesi açısından oldukça önemlidir. Özellikle taze annelerin çok daha fazla enerjiye ihtiyacı olacaktır. Bu sebeple emziren annelerin, hamilelik öncesi ağırlıklarını korumak açısından almaları gereken kalori miktarına günde 400 ile 500 ekstra kalori eklemeleri gerekiyor. İşte taze annelerin, doğumdan sonra beslenme konusunda dikkat etmeleri gerekenler…
Proteinler beslenmenin yapı taşları
Enerjinin yüzde 15’i proteinlerden gelmelidir. Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller proteinler zengin olan besinlerdir.
Doğkırmızı vitamin kaynağı
Her öğünde mutlaka sebze ve meyve tüketmeye çalışın. Sebzeler önce yıkanıp sonra mümkün olduğu kadar büyük parçalar şeklinde pişirilmelidir.
Demir açığını telafi edin
Demir eksikliğinizi gidermek açısından bol bol kırmızı et, pekmez, yumurta sarısı tüketin.
Folik asidi ihmal etmeyin
Emzirme döneminde de tıpkı hamileliğinizde olduğu gibi folik asit yönünden zengin besinler tüketmelisiniz. Folik asit en fazla yapraklı yeşil sebzeler, karaciğer, böbrek, yumurta, kabuklu tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, baklagiller ve taze sıkılmış portakal suyunda bulunuyor.
İyotlu tuz kullanın
Hamilelik dönemi vücudun iyot gereksiniminin arttığı bir dönem. Emzirme döneminde iyotlu tuz kullanmak iyot ihtiyacını karşılamak açısından gerekli.
Bol bol sıvı tüketin
Doğumdan sonra emzirme döneminiz içerisinde günlük 2,5- 3 litre sıvı almaya özen gösterin.
Vitamin takviyesi
Emzirme döneminde doktor tavsiyesi ile vitamin takviyesi alınabilir.
Emzirmek en etkili yol
Bebeğinizi emzirmek kilo vermenizi kolaylaştıran en etkili yöntemdir. Çünkü emzirme sırasında bazal metabolizma hızı denilen vücudun harcadığı enerji, normal dönemden daha fazladır. Bu sebeple, bu dönemde uygulanan sağlıklı bir beslenme programı ile hem kilo vermek kolaylaşıyor hem de bebeğinizi daha kaliteli sütle beslemiş olursunuz.
]]>